Cześć,
Dziś zapraszam Was na bezglutenowe kruche ciasteczka kukurydziano-cytrynowe. Inspirację zaczerpnęłam z bloga eksperymentalnie.
Składniki (na 16 ciasteczek):
- 150 gram mąki kukurydzianej,
- 50 gram kaszki kukurydzianej,
- 100 gram masła,
- 60 gram cukru pudru,
- 1 żółtko,
- skórka starta z 1 cytryny,
- sok z połowy cytryny,
- płaska łyżeczka śmietany (użyłam 12%-owej).
Making-off:
- Wszystkie składniki łączymy zagniatając ciasto. Ważne by było ono twarde i jednolite. Owijamy je folią i wkładamy na kwadrans do zamrażarki.
- Ciasto może być trudne w wałkowaniu. Łatwo się rozpada. Podzieliłam je więc na 16 części, każdą zrolowałam w kulkę, spłaszczyłam ją dłonią a następnie użyłam stempla do ciasteczek.
- Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około kwadrans.
Pozdrawiam,
Gosia
Ciastka idealne do popołudniowej kawy 🙂