Cześć,
Po uzależnieniu praktycznie każdego wypieku od domowego ekstraktu z wanilii postanowiłam pójść o krok dalej i przygotować ekstrakty z cytrusów. Poniższy przepis można wykorzystać do przygotowania domowego ekstraktu z pomarańczy/cytryny/limonki (niepotrzebne skreślić :)).
Składniki:
- 1 duża pomarańcz/2 cytryny/2 limonki,
- 125 ml wódki (lub opcjonalnie rumu. Natomiast zdecydowanie lepszy aromat uzyskamy dzięki czystej wódce),
- 125 ml wody.
Making-of (na przykładzie ekstraktu z pomarańczy):
- Pomarańcz wyparzamy wrzątkiem, suszymy a następnie ścieramy skórkę.
- Wódkę mieszamy z wodą. Wlewamy do słoika/butelki, dodajemy skórkę z pomarańczy, zamykamy i całość wstrząsamy.
- Buteleczkę trzymamy w ciemnym, suchym miejscu co kilka dni ją wstrząsając. Ekstrakt jest gotowy do użycia już po 7 dniach. Natomiast idealny aromat uzyska po dwóch miesiącach. Termin przydatności: około 1 roku czasu.
Owoce bez skórki pozostałe po zrobieniu ekstraktów możemy wykorzystać do zrobienia babeczek żurawinowo-cytrusowych. Wpis już niedługo!
Pozdrawiam:)