Cześć,
Tym razem przepis znaleziony na Doradca smaku. Zapraszam na szybkie muffinki z budyniem.
Składniki (na 12 muffinek):
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki cukru kryształu,
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 budynie śmietankowe,
- 1/2 szklanki mleka (do ciasta) oraz mleko w ilości zalecanej na opakowaniu budyniu, (u mnie była 1/2 l mleka, do przygotowania budyniu),
- 1/3 szklanki oleju,
- 1 jajko.
Making-of:
- Roztrzepujemy jajko. Dodajemy olej i mleko i mieszamy.
- W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Dodajemy w turach po 4 łyżeczki do masy z jajkiem mieszając tak aby za każdym razem uzyskać gładką masę.
- Dwa budynie gotujemy tak jak jeden, wedle instrukcji z opakowania. Chodzi o uzyskanie nieco gęstszej masy niż standardowy budyń.
- Do foremek nakładamy najpierw łyżkę masy, łyżkę ostudzonego budyniu oraz ponownie łyżkę masy. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż do zarumienienia.
Smacznego!
Gosia