Szybkie muffinki z budyniem

Cześć,

Tym razem przepis znaleziony na Doradca smaku. Zapraszam na szybkie muffinki z budyniem.

thumb_img_5094_1024

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru kryształu,
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • 1/2 szklanki mleka (do ciasta) oraz mleko w ilości zalecanej na opakowaniu budyniu, (u mnie była 1/2 l mleka, do przygotowania budyniu),
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 jajko.

thumb_img_5088_1024

Making-of:

  • Roztrzepujemy jajko. Dodajemy olej i mleko i mieszamy.
  • W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Dodajemy w turach po 4 łyżeczki do masy z jajkiem mieszając tak aby za każdym razem uzyskać gładką masę.
  • Dwa budynie gotujemy tak jak jeden, wedle instrukcji z opakowania. Chodzi o uzyskanie nieco gęstszej masy niż standardowy budyń.
  • Do foremek nakładamy najpierw łyżkę masy, łyżkę ostudzonego budyniu oraz ponownie łyżkę masy. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut aż do zarumienienia.

Smacznego!

Gosia

Dodaj komentarz