Cześć,
Tym razem przepis na szybkie i zdrowe muffinki z kaszy jaglanej. Idealne na jesienne śniadanie lub podwieczorek.
Składniki (na 6 muffinek):
- 1 torebka kaszy jaglanej,
- 1 duże jabłko,
- 1 szklanka wody,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka oleju,
- orzechy włoskie i płatki migdałów do dekoracji.
Making-of:
- Kaszę zalewamy wodą z sokiem z cytryny i zostawiamy na około 10 minut.
- Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy wraz z cynamonem i olejem. Całość mieszamy.
- Masę przekładamy do form na muffinki (do 2/3 wysokości) i posypujemy orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów.
- Muffinki pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni – najpierw przykryte folią aluminiową przez 20 minut, potem bez.
Smacznego!
Gosia
Uwielbiam domowe muffinki, ale nigdy nie jadłam takich z kaszy jaglanej 🙂 Spróbuję jutro je zrobić.