Szybkie muffinki z kaszy jaglanej

Cześć,

Tym razem przepis na szybkie i zdrowe muffinki z kaszy jaglanej. Idealne na jesienne śniadanie lub podwieczorek.

thumb_img_5169_1024

Składniki (na 6 muffinek):

  • 1 torebka kaszy jaglanej,
  • 1 duże jabłko,
  • 1 szklanka wody,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka oleju,
  • orzechy włoskie i płatki migdałów do dekoracji.

thumb_img_5166_1024

Making-of:

  • Kaszę zalewamy wodą z sokiem z cytryny i zostawiamy na około 10 minut.
  • Jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy wraz z cynamonem i olejem. Całość mieszamy.
  • Masę przekładamy do form na muffinki (do 2/3 wysokości) i posypujemy orzechami włoskimi oraz płatkami migdałów.
  • Muffinki pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni – najpierw przykryte folią aluminiową przez 20 minut, potem bez.

Smacznego!

Gosia

 

Jedna uwaga do wpisu “Szybkie muffinki z kaszy jaglanej

Dodaj komentarz