Cześć,
Zapraszam na lekkie, owocowe śniadanie. Idealne przed uprawianiem sportu i przed Krakow Business Run. Przepis na pancakes kukurydziano-kokosowe z owocami znalazłam na blogu Relish it.
Polecam też sam Kraków Business Run. Brałam udział trzeci raz i jeśli jesteś w stanie przebiec 4 km aby zrobić dla kogoś coś dobrego, to zdecydowanie to jest inicjatywa dla Ciebie 🙂
Składniki (na 9 pancakes):
- 3 łyżki (z górką) mąki kukurydzianej,
- 1 łyżka (z górką) mąki kokosowej,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 1 jajko,
- 1/3 szklanki mleka (ja użyłam mleka migdałowego),
- 1/3 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- owoce do dekoracji (użyłam malin),
- 2 łyżki domowej konfitury.
Zamiast cukru, dodałam domową konfiturę na wierzch. Jeśli ktoś lubi pancakes na słodko to można do ciasta dodać 1-2 łyżki miodu.
Making-of:
- Wszystkie składniki mieszamy aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli wyjdzie nam nieco gęsta, możemy dodać odrobinę więcej mleka.
- Smażymy na średnim ogniu.
- Całość ozdabiamy owocami i konfiturą. Możemy też polać naleśniki miodem albo posypać cukrem pudrem i kakao.
Smacznego!
Gosia