Lussekatter – czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z żurawiną

Cześć,

Tym razem przepis zaczerpnięty z bloga Just My Delicious. Na pierwsze mroźne dni i do gorącej kawy z rana – Lussekatter czyli szwedzkie bułeczki szafranowe z żurawiną.

IMG_2535

Składniki (na 8 bułeczek):

  • 75 ml mleka,
  • 25 gram świeżych drożdży,
  • 4 płaskie łyżki cukru kryształu,
  • 250 gram mąki pszennej,
  • 45 gram miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 50 ml wody,
  • 1 płaska łyżeczka szafranu,
  • garść suszonej żurawiny.

IMG_2539

Making-of:

  • Podgrzewam mleko. Gdy będzie letnie, dodaję do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Chwilę mieszam aż większość drożdży się rozpuści. Następnie zostawiam je pod przykryciem na 5 minut do wyrośnięcia.
  • Mąkę mieszam z żurawiną, masłem i jajkiem. Następnie dodaję mieszankę drożdży i mieszam aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Szafran gotuję razem z wodą. Gdy tylko woda zarzyna wrzeć, ściągam garnek z kuchenki i czekam aż mieszanka będzie letnia. Następnie dodaję ją do ciasta.
  • Ciasto wyrabiam na gładką masę. Gdy już będzie gotowe, zostawiam je pod przykryciem na około 50 minut.
  • Ciasto dzielę na 8 części, formuję z nich kuleczki i układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki piekę w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut, aż do zarumienienia.

Smacznego! 🙂

 

Dodaj komentarz