Cześć,
Ostatnio testowałam przepis znaleziony na Moje wypieki na mój ulubiony brytyjski krem cytrynowy – lemon curd. Krem wyszedł lżejszy, bardziej lejący. Zdecydowanie świetny nie tylko jako cienka warstwa na cieście ale też jako dodatek do naleśników lub do świeżego pieczywa.
Wcześniejszą wersję na gęsty krem stricte do ciast znajdziecie tutaj.
Składniki (na dwa małe słoiczki po 150-170 ml):
- 2 duże jajka,
- 2 żółtka,
- 160 g cukru pudru,
- 80 g masła,
- 2 duże cytryny.
Making-of:
- Cytryny wyparzamy. Z osuszonych ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
- W małym garnku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier puder aż do połączenia wszystkich składników. Garnek stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy aż do zgęstnienia kremu. Ważne aby nie przestawać mieszać, mogą się wtedy pojawić grudki.
- Gotowy krem przelewamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce do około dwóch tygodni.
Smacznego!
Gosia
Znam przepis, przepyszny krem!