Lemon curd – nowa wersja, i na ciasto i do naleśników

Cześć,

Ostatnio testowałam przepis znaleziony na Moje wypieki na mój ulubiony brytyjski krem cytrynowy – lemon curd. Krem wyszedł lżejszy, bardziej lejący. Zdecydowanie świetny nie tylko jako cienka warstwa na cieście ale też jako dodatek do naleśników lub do świeżego pieczywa.

IMG_0939 2

Wcześniejszą wersję na gęsty krem stricte do ciast znajdziecie tutaj.

Składniki (na dwa małe słoiczki po 150-170 ml):

  • 2 duże jajka,
  • 2 żółtka,
  • 160 g cukru pudru,
  • 80 g masła,
  • 2 duże cytryny.

IMG_0937 2

Making-of:

  • Cytryny wyparzamy. Z osuszonych ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
  • W małym garnku roztrzepujemy jajka, żółtka i cukier puder aż do połączenia wszystkich składników. Garnek stawiamy na małym ogniu, cały czas mieszając.
  • Dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki, skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy aż do zgęstnienia kremu. Ważne aby nie przestawać mieszać, mogą się wtedy pojawić grudki.
  • Gotowy krem przelewamy do wyparzonych słoiczków. Przechowujemy w lodówce do około dwóch tygodni.

Smacznego!

Gosia

Jedna uwaga do wpisu “Lemon curd – nowa wersja, i na ciasto i do naleśników

Dodaj komentarz